Cum ajuta manualul de cultura civica la dezvoltarea corecta a elevului ca cetatean?
Cultura civica este cu siguranta una dintre cele mai controversate materii, deoarece multi parinti militeaza pentru eliminarea ei considerand-o o materie care doar distrage atentia elevului de la materiile importante asa cum sunt matematica si limba si literatura romana. In realitate, manualul de cultura civica clasa 7 si nu numai ajuta elevul sa se dezvolte corect ca si cetatean al tarii in care traieste, dar si ca cetatean al Uniunii Europene.
Cultura civica invata elevul despre drepturile pe care le are
Este datoria fiecarui cetatean sa isi cunoasca drepturile fundamentale. Nu discutam aici despre cunoasterea notiunilor complexe si nici despre memorarea legilor pe dinafara, pentru ca acestea oricum se schimba periodic si pentru studiul lor exista internetul care ofera texte integrale respectand modificarile in timp real. Drepturile fundamentale sunt insa cele pe care le stabileste constitutia si sunt usor de inteles la orele de cultura civica clasa 7.
Cultura civica invata elevul despre obligatiile pe care le are
Un aspect aproape mai important decat drepturile, sunt obligatiile. In timp ce foarte multi cetateni isi aduc foarte rapid aminte ca au drepturi si stiu sa le defineasca in mod corect, in momentul in care vine vorba despre obligatii lucrurile tind sa se schimbe dramatic si sunt foarte multe persoane care uita cu desavarsire ca au astfel de obligatii. In cultura civica clasa 7a manual elevul invata despre obligatiile pe care le are fata de tara in care traieste si fata de comunitatea sa, astfel incat sa se comporte corect ori de cate ori este pus in situatia de a actiona.
Elevul invata sa se implice in comunitate
Un manual cultura civica clasa 7 pune elevul in situatia de a alege din diverse actiuni si prezinta anumite situatii specifice. Spre exemplu, o lectie poate pune elevul in situatia de a gestiona o inundatie. Ce va face? Cum se va implica pe plan local? Cum va ajuta persoanele afectate? Ce drepturi au persoanele afectate? Ce obligatii are statul? Toate aceste intrebari vor primi raspuns la ora si elevul va intelege care este datoria sa fata de comunitate.
Elevul este pus in diverse situatii
Continutul manualului de educatie civica are rolul de a pune elevul in diverse situatii. Spre exemplu, ce va face elevul daca trecand pe langa o casa aude strigate de ajutor din interior? Are dreptul sa intre in casa sau se va numi patrundere prin efractie? Este cazul sa intre el in casa din pozitia de minor? Trebuie sa sune la serviciile de urgenta? Trebuie sa alerteze vecinii? Trebuie sa ramana la fata locului pana in momentul in care vine Politia? Acestea sunt situatii practice in care elevul trebuie sa se transpuna pentru a raspunde la intrebari. Rolul profesorului este acela de a corecta elevul in momentul in care raspunde gresit si sa ii arate care este abordarea corecta.
La orele de educatie civica elevul invata anumite reguli
Sunt anumite reguli standard pe care elevul trebuie sa le invete pentru a evolua intr-un adult responsabil. Tinand cont de acest aspect, el va invata la civica despre regulile de circulatie, despre ceea ce trebuie sa faca in cazul in care are loc un incendiu in locatia in care se afla, despre actiunea pe care trebuie sa o faca in cazul unui cutremur. Aceste reguli sunt prezentate de obicei cu pasi simpli si usor de inteles pentru toata lumea.
Elevul invata despre empatie si respect
O comunitate solida se bazeaza pe respect si empatie. Elevul invata cum sa isi trateze corect parintii si familia in general, cum sa se comporte cu prietenii, cum sa se implice empatic in problemele celor din jur si cum sa respecte istoria tarii in care traieste si in care s-a nascut. Toate aceste valori morale vor face ca elevul sa devina un adult responsabil si foare apreciat atunci cand creste. De asemenea, tot in aceasta categorie elevul invata despre protejarea naturii, despre importanta reciclarii, despre importanta implicarii in diverse proiecte de voluntariat care sa ajute comunitatea si mediul, dar si despre ideea de sacrificiu pentru anumite idealuri.
Prin urmare, cultura civica este o materie importanta care ajuta la dezvoltarea individului in general si care il ajuta pe acesta sa se integreze in societate cat mai bine.