drojdie uscata

O scurta istorie a drojdiei uscate si cum se foloseste aceasta in panificatie

Drojdia este un ingredient esential in industria panificatiei, iar evolutia acesteia de la forma proaspata la cea uscata a schimbat complet modul in care producem paine si alte produse de panificatie. Daca vrei sa afli mai multe detalii despre drojdie uscata si istoria acesteia, continua sa citesti! Am pregatit un mic ghid in care povestim despre originile acestui ingredient magic din bucataria fiecaruia!

Originile drojdiei

Drojdia este un microorganism unicelular folosit in procesul de fermentatie de mii de ani. In Egiptul antic, drojdia proaspata era folosita pentru a face paine si bere, insa metoda de conservare si utilizare a acesteia s-a schimbat semnificativ de-a lungul timpului.

Aparitia drojdiei uscate

Drojdia uscata a fost inventata la inceputul secolului al XX-lea de catre compania Fleischmann’s Yeast. Procesul de uscare a drojdiei implica eliminarea umiditatii din celulele de drojdie, permitand conservarea acestora pentru perioade mai lungi fara a-i sacrifica proprietatile de fermentare. Aceasta abordare revolutionara a schimbat complet procesul de pregatire si fermentare a aluatului, intrucat drojdia uscata a devenit mult mai accesibila si, spre deosebire de drojdia proaspata, nu trebuia pastrata la fridiger.

Popularitatea in crestere

Ca urmare, drojdia uscata a devenit un produs extrem de cautat in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial datorita capacitatii sale de a fi transportata mai usor si pastrata pentru perioade mai lungi. De atunci, drojdia uscata a devenit un ingredient-cheie in orice afacere de panificatie, fiind preferata atat de brutari profesionisti, cat si de persoanele pasionate de gatit.

Crearea drojdiei instant

Drojdia instant este diferita de drojdia uscata activa datorita timpului de activare. Totusi, aceasta a aparut mai tarziu – aproximativ 40 de ani dupa aparitia drojdiei uscate, compania Lesaffre a dezvoltat drojdia instant care, la randul ei, a reprezentat o schimbare revolutionara in industria panificatiei.

Tipuri de drojdie uscata

Exista doua tipuri principale de drojdie uscata utilizate in panificatie:

  • Drojdia uscata activa: Aceasta trebuie rehidratata inainte de utilizare. Se dizolva in apa calduta (aproximativ 37°C) si se lasa la hidratare aproximativ 5-10 minute pana cand incepe sa faca spuma.
  • Drojdia instant: Poate fi adaugata direct in faina fara a fi dizolvata in apa. Aceasta este mai fina si se activeaza mai rapid decat drojdia uscata activa.

Sfaturi pentru utilizarea drojdiei uscate

Daca urmeaza sa incerci o reteta cu drojdie uscata pentru prima data, iata cateva sfaturi in ce priveste utilizarea drojdiei:

  • Verifica data de expirare: Desi are o durata de viata mai lunga decat drojdia proaspata, drojdia uscata isi poate pierde eficienta in timp. Asigura-te ca folosesti drojdie care este in termenul de valabilitate.
  • Conditii de pastrare: Pastreaza drojdia uscata intr-un loc racoros si uscat. Dupa deschidere, aceasta ar trebui pastrata intr-un recipient etans, de preferat in frigider.
  • Activarea drojdiei uscate active: Daca folosesti drojdie uscata activa, asigura-te ca apa folosita pentru rehidratare este la temperatura potrivita. Apa prea fierbinte poate ucide drojdia, in timp ce apa prea rece poate intarzia activarea acesteia.
  • Fermentatia: Asigura-te ca timpul de dospire este suficient pentru ca fermentatia sa aiba loc cu succes.

Retete populare cu drojdie uscata

Drojdia uscata poate fi folosita intr-o multime de retete de panificatie – de la paine simpla si baghete franceze pana la pizza si briose! Iata cateva idei:

  1. Paine de casa. Amesteca faina, apa, sare si drojdie uscata pentru a crea o paine simpla, dar absolut delicioasa!
  2. Pizza. Drojdia uscata este perfecta pentru a face aluat de pizza crocant si pufos.
  3. Briose. Incearca o reteta de briose cu drojdie uscata pentru un mic dejun sau desert. Suntem siguri ca vei obtine briose cu o textura extrem de pufoasa!

Cauti un producator de drojdie uscata de incredere? Apeleaza cu incredere la LeSaffre – cel mai mare producator de drojdie din lume!