5 Titluri cu care sa iti ocupi timpul inainte de a te culca

Tocmai ai incheiat o zi incarcata, iar acum ca este noapte, ai nevoie de putina relaxare inainte de a pleca in lumea viselor. O carte buna te va ajuta mereu in astfel de situatii, garantandu-ti un somn linistit si vise minunate, care sa iti goleasca mintea de griji si de oboseala acumulata pe durata zilei ce tocmai ai incheiat-o.

Exista chiar si studii care arata ca lectura poate ajuta la reducerea stresului. De fapt, expertii spun ca unii dintre cei mai de succes oameni citesc inainte de culcare. De asemenea, Fundatia Americana National Sleep sugereaza ca rasfoirea unei carti fizice iti va oferi un somn mai bun.

Dar, cu siguranta, nu vrei sa ridici orice carte veche inainte de culcare pentru a obtine aceste beneficii, nu-i asa? Vrei o carte usoara, care sa nu te tina in suspans, fara insa a te plictisi de moarte sau sa te faca sa plangi.

Iata 5 titluri de carti numai bune de citit inainte de a te culca:

  1. “Numele vantului” – Patrick Rothfuss. Probabil ca nu te gandesti sa mergi direct la genul fanteziei medievale pentru a te relaxa si a dormi mai bine. Prea multe lovituri de sabii si lupte cu dragoni ca sa te linistesti, nu? Ei bine, “Numele vantului” are un stil unic, care cu siguranta iti va placea si, contrar preconceptiilor, nu iti va da cosmaruri. Sigur, exista actiune care implica sabii si intrigi fascinante, insa cartea este scrisa intr-un stil atat de frumos, iar intamplarile este atat de bine descrise, incat vei avea impresia ca esti si tu personaj in lumea din povestea respectiva.
  2. “Persuasiune” – Jane Austen. “Persuasiune” este un roman linistit, cu doar o mica palnie de asa-zise probleme ale nobilimii victoriene. Cartea te va face sa te simti ca si cum ai lua ceaiul cu unul dintre prietenii tai apropiati, inteligenti sau ca asisti la o seara de pictura sau de pian pe care ai asteptat-o cu nerabdare. Apoi, bineinteles, este povestea infama, care te va face sa visezi cu ochii deschisi, despre dragostea dintre sensibila Anne Eliott si fostul ei logodnic, capitanul de marina Frederick Wentworth, de care s-a separat in urma presiunii celor din jur.
  3. “Spre far” – Virginia Woolf. O carte mai mult decat grozava pentru momentele de dinainte de culcare, in special pentru cititorii care isi doresc sa adoarma dupa ce invata noi filozofii si idei complexe. Acesta este un roman autobiografic ce pune in tema raporturilor interumane, accentuand nestatornicia relatiilor dintre adulti, spre deosebire de relatiile dintre copii, care nu sunt influentati de normele sociale.
  4. “Casa umbrelor” – Charles Dickens. Uneori, un clasic al literaturii universale este tot ce iti trebuie pentru o relaxare profunda. Iar “Casa umbrelor” a lui Charles Dickens este un roman fascinant, care te va ajuta sa te indepartezi de toate emotiile si grijile acumulate pe durata zilei. Este genul de carte care reuseste sa gaseasca frumusetea acolo unde te astepti mai putin si te poate ajuta sa reflectezi mai bine asupra propriei vieti, pentru a incepe a doua zi mai proaspat si cu mai multa apreciere pentru lucrurile mici care ti se intampla.
  5. “Micul Print” – Antoine de Saint-Exupery. Aceasta carte mica are multe de spus. “Micul Print” este un tribut adus imaginatiei, fiind astfel lectura perfecta de dinainte de culcare. Speram ca imaginile minunate descrise in carte se vor ivi si in visele tale.