fga verificare dosar

Ai o cerere de plata la FGA? Verificare dosar, etape de solutionare si alte informatii

Fondul de Garantare a Asiguratilor are rolul de a proteja creditele de asigurari in cazul in care un asigurator intra in insolventa. In alte cuvinte, daca asiguratorul intra in faliment, FGA a preluat responsabilitatea de a plati indemnizatiile si despagubirile aferente contractelor de asigurare.

Desigur, in acest sens trebuie sa depui in dosar, mai exact o cerere de plata cu FGA. Verificare dosar, etape de solutionare precum si alte informatii esentiale despre aceste aspecte poti gasi in randurile de mai jos. Continua sa citesti!

Care sunt etapele solutionarii cererilor de plata FGA?

Verificarea dosarului este probabil cel mai stresant pas din intregul proces, mai ales pentru asigurat. Tocmai din acest motiv, portalul FGA permite tuturor persoanelor sa vada stadiul cererilor – acestea pot fi in asteptare, respinse sau platite. Cautarea se face prin intermediul numarului cererii depuse de catre asigurat.

Intreg procesul FGA de verificare dosar se desfasoara astfel:

  • Cererea este intocmita si trimisa, dupa care intra in asteptare. Aceasta este o perioada de pre-analiza care va trimite, intr-un final, cererea catre evaluarea propriu-zisa;
  • Dupa evaluarea cererii cu succes, ea este atasata la dosarul tau, asteptandu-se apoi analiza acesteia de catre o Comisie Speciala;
  • Comisia Speciala va aproba sau respinge cererea, in functie de mai multe criterii;
  • In cazul aprobarii, se va realiza plata despagubirilor catre asigurat. In cazul respingerii, asiguratul va primi o Decizie Motivata in care se va mentionat justificarea (pentru respingere sau aprobare partiala).

Totul este foarte simplu, intr-adevar, mai ales pentru asigurat, din moment ce acesta trebuie doar sa depuna o cerere de plata. Totusi, intregul proces de verificare dosar FGA poate fi ingreunat de anumite aspecte – unul dintre acestea este chiar intocmirea necorespunzatoare a cererii.

Totodata, exista aspecte care pot chiar opri procesul de solutionare. Acestea necesita transmitarea de solicitari din partea asiguratului, pentru a dezgheta si continua procesul de solutionare.

  • Solicitari de predare, in cazul in care anumite dosare nu au fost trimise de catre asiguratorul tau;
  • Solicitari de documente, in cazul in care anumite documente lipsesc la dosarul tau sau atunci cand exista intarzieri in trimiterea acestora;
  • Solicitari de confirmare a politelor de asigurare de la asigurator care sa ateste intrarea acestuia in faliment;
  • Solicitari de corespondenta cu anumite institutii ale statului, in vederea trimiterii de catre documente suplimentare (de regula in cazul accidentelor auto mai grave).

Daca va trebui sa realizeze acest tip de solicitari in timp ce astepti aprobarea cererii de catre FGA, verificarea dosarului devine un proces mult mai obositor. Din fericire, poti apela oricand la un centru de daune care sa faciliteze acest proces, implicit colaborarea cu asiguratorul care a intrat in faliment sau chiar cu FGA.

Un astfel de centru de daune este Birou Constatari Daune, care colaboreaza cu multi dintre asiguratorii Romaniei, inclusiv cu Fondul de Garantare a Asiguratilor. Ce iti garanteaza acest parteneriat?

Liniste sufleteasca, in primul rand. Vei sti mereu ce se intampla cu cererea ta de plata si desigur, vei fi primul care afla atunci cand va fi necesara realizarea anumitor solicitari – lucru pe care, de unul singur, il poti omite cu usurinta.