Pregătirea pentru călătorie – 5 lucruri de făcut dacă ai stoma

După o colostomie, ileostomie sau urostomie, uneori vă este frică să călătoriți. Pregătiți-vă pentru călătorie urmând câteva sfaturi practice. Sunteți îngrijorat de ideea de a călători?

Poate că vă faceți griji că nu găsiți un loc curat pentru a vă schimbă punga stomei? Sau sunteți stresați că veți rămâne fără produse de strictă necesitate pentru stomaterapie  sau poate există riscul de a le pierde în timpul transportului?

Soluția la această problemă (și multe altele) este simplă: pregătirea. Pregătirea în prealabil va liniștește și va veți da seama rapid că puteți călători efectiv, nu doar la câțiva kilometri depărtare de casă, ci peste tot în lume.

Pregătiți-vă pentru următoarea călătorie urmând câteva recomandări.

Sfat nr.1: Faceți o listă

Nu așteptați până înaintea călătoriei pentru a alcătui o listă de produse. Faceți-o cu câteva săptămâni înainte, în cazul în care trebuie să comandați anumite lucruri de strică necesitate.

Gândiți-va să luați mai degrabă pungi în plus decât să fiți în situația de a nu avea. Evitați imprevizibilul. Acest lucru este important în special pentru croaziere, unde nu veți putea să le cumpărați. Întârzierile de călătorie, pierderea echipamentului sau schimbările frecvente din cauza climatelor calde nu vor cauza probleme.

Ce anume aveți nevoie să luați în călătorii:

  • Pungi de diferite capacități pentru diferite activități
  • Suporturi (dacă aveți un sistem format din 2 piese)
  • Accesorii pentru stoma cum ar fi inelele de protecție și pulberea specială
  • Creme speciale contra iritațiilor
  • Pungi de gunoi
  • Hârtie igienică sau batiste
  • Șervețele doar impregnate cu apă
  • Medicamente (dacă este necesar) pentru stomaterapie
  • Șervețele dezinfectante, în cazul în care nu există apă curentă
  • Oglindă de buzunar

Sfat nr.2: Construiți un plan de rezervă

Chiar dacă luați mai mult decât ceea ce credeți că aveți nevoie, evenimentele neașteptate se pot întâmplă oricând. Vestea bună este că majoritatea producătorilor au produse disponibile în toată lumea. Înainte de a merge in călătorie, aflați unde puteți cumpăra consumabile în zona de destinație.

Contactați producătorul produselor pe care le utilizați pentru a afla furnizorii din jurul destinației. De asemenea, este o idee bună să știți unde se află cel mai apropiat spital și să pregătiți datele de contact pentru persoană de contact în caz de urgență.

Sfat nr. 3: Obțineți o adeverință de călătorie de la furnizorul de servicii medicale

Această adeverință plus cardul de sănătate ar trebui să explice de ce aveți nevoie de genți mai voluminoase, protector de piele și medicamente atunci când discutați cu personalul vamal și de securitate la punctele de control al frontierei.

Sfat nr. 4: Verificați asigurarea de călătorie

Unele polițe de asigurare pot impune limite de vârstă sau condiții medicale preexistente. Asigurați-vă că sunteți complet acoperit înainte de a pleca. Adresați-vă asiguratorului sau agentului de turism pentru a evita surprize neplăcute si menționați ca e vorba de stomaterapie.

Sfat nr. 5: Faceți o ultimă schimbare:

Exact înainte de plecare este bine să vă schimbați protectorul de piele și punga, chiar înainte de a părăsi casa. Acest lucru minimizează riscul de scurgeri și vă oferă un plus de încredere atunci când vă aventurați pe drum spre aeroport sau luați trenul.