Ce trebuie sa stii daca vrei sa devii sofer?

Meseria de sofer este una pe cat de grea, pe atat de frumoasa. Aceasta iti permite sa calatoresti in afara tarii sau in tara, daca alegi sa ai curse interne, iti ofera oportunitati de a dezvolta afaceri si este destul de motivanta din punct de vedere financiar. Indiferent ca iti doresti sa conduci un TIR, un autocar, un microbuz sau o limuzina, inainte de a incepe activitatea de sofer este bine sa stii cateva lucruri despre aceasta meserie.

Care sunt responsabilitatile unui sofer?

Principala responsabilitate este condusul vehiculului pe care il ai la dispozitie, indiferent ca este un TIR, un utilaj agricol sau un automobil. Pentru asta, trebuie sa ai permisul de conducere aferent vehiculului pe care il conduci, pe care il poti obtine urmand o scoala de soferi si sustinand un examen.

De asemenea, printre responsabilitatile pe care le ai se numara si urmatoarele:

  • Trebuie sa cunosti foarte bine legislatia rutiera, in asa fel incat sa poti respecta cu strictete regulile de legislatie;
  • Trebuie sa te orientezi rapid in spatiu;
  • Trebuie sa ai grija de persoanele pe care le transporti sau de marfurile transportate;
  • Trebuie sa comunici cat mai bine cu pasagerii;
  • Trebuie sa respecti traseele stabilite deja;
  • Trebuie sa verifici conditia tehnica a autovehiculului pe care il conduci inainte de a pleca in orice cursa.

Care sunt avantajele si dezavantajele meseriei de sofer?

Avantajele sunt convingatoare pentru foarte multi oameni. Meseria de sofer iti permite sa calatoresti foarte mult, atat in tara, cat si in strainatate, ceea ce iti ofera sansa de a cunoaste multe locuri noi.

Un alt avantaj este independenta pe care ti-o ofera aceasta meserie. Chiar daca ai superiori, la volan esti singur si atata vreme cat respecti regulile si traseele, poti face tot ceea ce doresti tu.

Este o meserie perfecta pentru cei care iubesc sa conduca, deoarece pot face activitatea pe care si-o doresc cateva ore bune pe zi.

Nu in ultimul rand, meseria de sofer este una destul de bine remunerata, mai ales daca mergi in curse internationale.

In ceea ce priveste dezavantajele, faptul ca iti vei petrece destul de mult timp departe de cei dragi, faptul ca nu vei sta tot timpul in cele mai bune conditii si oboseala care se acumuleaza in urma curselor te pot tine departe de o astfel de meserie.