crioterapie

Ce este crioterapia si pentru ce afectiuni este recomandata?

Crioterapia este o metoda de tratament utilizata in diverse domenii medicale care presupune folosirea temperaturilor scazute fie asupra intregului corp, fie doar in zonele afectate. De exemplu, crioterapia este deoseori folosita in domeniul dermatologic pentru inghetarea verucilor.

In sfera recuperarii medicale, sedintele de crioterapie sunt printre metodele terapeutice de baza folosite pentru ameliorarea durerii si a inflamatiei.

Daca vrei sa afli ce afectiuni medicale pot fi gestionate eficient cu ajutorul crioterapiei, continua sa citesti!

  1. Migrenele

Migrena este o durere de cap moderata sau severa asociata si cu alte simptome, precum sensibilitate crescuta la lumina si sunet si stare de rau. Persoanele care sufera de migrene stiu prea bine cat de mult acestea ne influenteaza negativ viata si ne impiedica sa muncim sau sa avem grija de noi si de familiile noastre – pe scurt, odata ce apare migrena, nu ne mai putem desfasura activitatile zilnice in mod corespunzator.

Crioterapia este o metoda excelenta pentru ameliorarea simptomelor provocate de migrene. De obicei, o combinatie dintre crioterapia generala (asupra intregului corp) si crioterapia localizata este cea mai benefica in cazul pacientilor cu migrene.

  • Dureri musculare

Durerile musculare nu apar doar in urma unor antrenamente sportive mai intense. Putem suferi de dureri musculare si in perioade foarte stresante. De asemenea, diverse traume fizice sau chiar psihologice pot afecta tesutul muscular. Sa nu uitam si de modul de viata sedentar, care nu este deloc benefic pentru sistemul nostru musculo-scheletal. In plus, anumite boli autoimune, infectii sau tratamente medicamentoase pot provoca dureri musculare.

Asadar, o multime de pacienti pot beneficia de pe urma avantajelor crioterapiei! Aceasta metoda de recuperare medicala va expune nervii si muschii afectati la temperaturi scazute. In acest mod, muschii vor amorti si durerea va disparea fie partial, fie complet. In timpul sedintelor de crioterapie, terapeutul va alege una dintre metodele potrivite, printre care se numara masajul cu gheata, imersia in apa cu gheata, aplicarea vaporilor reci sau aplicarea compreselor cu gheata.

  • Artrita

Artrita este o afectiune care cauzeaza inflamarea articulatiilor. In timp, daca ramane netratata, artita provoaca dureri puternice, astfel influentand negativ viata pacientilor. Crioterapia este deseori recomandata pacientilor cu artrita, intrucat este o metoda excelenta pentru a reduce durerea si inflamatia.

De cele mai multe ori, terapeutii aleg tratamentele de crioterapie locala pentru durerile cauzate de artrita, aplicand comprese cu gheata sau vapori reci in zonele afectate. Totusi, uneori este benefica si crioterapia aplicata asupra intregului corp.

Trebuie sa mentionam si faptul ca, in cazul pacientilor ce sufera de artrita, cele mai bune rezultate apar atunci cand crioterapia este combinata cu kinetoterapia sau cu alte metode de recuperare medicala recomandate.

Care sunt beneficiile crioterapiei?

Pe langa faptul ca amelioreaza durerea si reduce inflamatia, crioterapia are si alte beneficii.

In primul rand, aceasta sporeste si imbunatateste circulatia sangvina. De asemenea, aceasta metoda terapeutica poate juca un rol important in buna functionare a sistemului imunitar, reechilibrarea hormonala si diminuarea starii de oboseala.

Terapeutii confirma si faptul ca sportivii profesionisti beneficiaza de crioterapie nu doar pentru ameliorarea durerii sau reducerea timpului necesar recuperarii. Aceasta terapie imbunatateste si capacitatile cognitive ale pacientilor, adica memoria si concentrarea.

Pe langa asta, unii pacienti care au urmat cateva sedinte de crioterapie au confirmat ca aceasta terapie i-a ajutat si in combaterea insomniei.

Crezi ca te-ar ajuta cateva sedinte de crioterapie sa-ti imbunatatesti stilul de viata? AtleticoKinetic.ro te poate ajuta cu o programare!