Cuptoare de pizza: cel mai important lucru din restaurantul tău

Pentru orice pizzerie cel mai important echipament este fără îndoială cuptorul. A ştii că este atât de important şi a fi capabil de a alege cuptoarele de pizza potrivite afacerii tale nu sunt tot timpul sincronizate. De aceea, vă oferim câţiva factori de luat în considerare atunci când începeţi să căutaţi noi cuptoare de pizza.

Tipuri de cuptoare de pizza

Principalele 4 tipuri de cuptoare de pizza sunt: cuptoare din cărămidă, cu bandă rulantă, cu rafturi şi comerciale cu convecţie. Consensul general este că cea mai bună pizza se face în cuptoare din cărămidă. Dacă ar fi, însă, atât de simplu, ce bine ar fi! Trebuie să iei în considerare şi ce tip de pizza vrei să prepari, câtă vrei să vinzi, cât spaţiu ai la dispoziţie şi care este bugetul tău.

Producție redusă

Cuptoarele de pizza comerciale cu convecţie sunt bune pentru coptul unui număr mai mic de pizza. Ele pot pierde căldură atunci când deschizi uşiţa pentru a scoate pizza. Aceste cuptoare pentru pizza sunt perfecte pentru restaurantele care nu sunt pizzerii, dar care doresc să ofere preparatul în meniu.

Producţie medie

Cuptoarele de pizza cu raft pot acomoda minim 4-6 pizza cu o durată medie de 6-8 minute pentru coacerea completă. Pizza trebuie monitorizată permanent şi mutată pentru a asigura o coacere uniformă.

Cuptoarele de pizza din cărămidă oferă o singură platformă de gătit şi pot acomoda simultan 10-12 pizza. La temperatura potrivită o pizza se poate coace în mai puţin de 5 minute (asta dacă focul este bine întreţinut).

Producţie ridicată

Dacă producerea unui număr mare de pizza este o prioritate, atunci vei avea nevoie de un cuptor de pizza pe bandă rulantă: o platformă pentru gătit continuu care scoate pizza într-un ritm ameţitor. Odată plasată pe bandă, cuptorul face restul iar pizza poate fi gata în maxim 5 minute. Unele modele oferă până la 4 benzi rulante pentru producţie neîntreruptă.

Spaţiu

Un cuptor de pizza pe bază de convecţie ocupă cel mai puţin spaţiu – perfect pentru restaurante mici. Cuptorul de pizza cu raft ocupă mai mult spaţiu vertical decât orizontal şi permite alocarea acestuia altor echipamente importante.

Cuptorul pe bandă rulantă are nevoie de foarte mult spaţiu pentru a se desfăşura, iar cuptoarele de pizza din cărămidă variază ca dimensiune, dar oferă un avantaj estetic enorm. Plasate în centrul atenţiei, oferă oaspeţilor spectacolul preparării mesei lor.

Preţ

Factorul decisiv pentru orice hotărâre: bugetul. Cuptoarele comerciale sunt cele mai ieftine – ideale pentru o pizzerie cu un buget mic.

Cuptoarele pe bandă rulantă implică şi multe piese – automat mai multe posibilităţi de stricăciuni şi necesitatea reparaţiilor din partea unor specialişti. Cuptoarele cu raft pot dura chiar şi decenii şi sunt o investiţie majoră.

Cuptoarele de pizza din cărămidă sunt cele mai scumpe: au nevoie de un profesionist pentru instalare şi pot utiliza foarte multe materiale de construcţie. Combinaţia de lucru manual şi materiale scumpe necesare construcţiei înseamnă că aceste cuptoare de pizza sunt rezervate restaurantelor specializate.