Nu conteaza daca iei A1 sau A2, important e sa iti pastrezi si mintea cu tine | InstructorulTau.ro

Desi pare, acest articol nu este despre autostrazi ☺ A1 si A2 sunt categoriile de permis de conducere destinate motocicletelor. Un lucru e cert, condusul motorului, fie el mai naravas sau mai cuminte, este o provocare, indiferent de cata vreme ai inceput. Si nu pentru ca uiti ceva pe parcurs sau ca se schimba legislatia sau altele asemenea, ci pentru ca tara noastra este o combinatie destul de nefasta, care supune conducatorul la o presiune mult mai mare decat cea resimtita de motociclistii de pe alte meleaguri. 

Sa ne gandim putin. Avem drumuri de tot rasul. Nu exista aproape nimic decent pentru rularea unei motociclete, iar acolo unde conditiile sunt cat de cat prielnice, e inghesuiala mare. Iar daca inghesuiala ar fi cu tovarasi moto, lucrurile ar fi chiar faine, insa ea este un amalgam de autovehicule de toate soiurile si de soferi la fel de diversi. Asa ajungem la cea de a doua buba – disciplina in trafic. Disciplina aceea inexistenta, pe care o poti pune pe seama nestiintei arareori si care se explica in genere prin tupeu si lipsa consecintelor legale. Ei i se asociaza inconstienta, uneori nesimtirea, ambele periculoase, pentru ca sunt produsele unui comportament de tipul – asta vreau eu sa fac si gata. 

Toate la un loc sunt periculoase indiferent ce conduci, dar pot fi cu atat mai letale pentru un motociclist. Ca atare, sa iti iei permis de conducere categoria A la noi inseamna ca ai nervi tari si esti gata sa ii pui la incercare. Conteaza mult unde faci scoala, pentru ca instructorul este cel care te va invata cum sa previi accidente tu singurel, in conditiile in care celorlalti participanti la trafic nu le pasa. Este greu sa gasesti omul potrivit, nu merge sa dai un search cu scoala de soferi Brasov sau unde-oi sta tu, pentru ca oamenii cu adevarat capabili sa iti transmita informatiile generale, care depasesc cerintele de manual, nu o sa ii poti alege citind descrieri de pe site-uri ci mergand sa ii cunosti, sa stati de vorba 5 minute, ca sa iti faci o impresie si sa stii pe mana cui iti lasi viata. Pana la urma, cu riscul de a parea exagerata exprimarea, cam asta faci, de priceperea instructorului depinde tot viitorul tau de motociclist pe plaiuri mioritice. De el si de mintea ta, pe care trebuie sa o tii mereu alerta si atenta la toate.

Fa efortul acesta, chiar daca pandemia te-a dezvatat sa relationezi cu multi oameni. Este o investitie minima in siguranta ta si merita cu prisosinta.