Anxietatea la adolescenti – una dintre cele mai mari probleme ale tinerilor

Anxietatea la adolescenti nu este usor de identificat, insa conform celor de la www.mindmed.ro da o serie de semne. Acestea pot fi observate de catre parinti, profesori, colegi si diversi membri ai familiei si constau in modificari ale obiceiurilor de somn, ale obiceiurilor alimentare, ale activitatilor si interactiunilor pe care adolescentul le are cu cei din jurul lui si a altor detalii ce pot naste ingrijorare.

Identificarea din timp a simptomelor de anxietate la adolescenti se face, cel mai usor, prin comunicare continua si deschisa intre parinte si copil. Conform studiilor, simptomele de anxietate sunt mult mai intalnite la adolescentii care nu au o conexiune foarte puternica cu parintii lor, ceea ce face comunicare un instrument puternic in lupta intregii familii impotriva anxietatii.

Care sunt cele mai comune simptome ale anxietatii la adolescenti?

In general, simptomele anxietatii au loc atat la nivel fizic, cat si la nivel psihologic. Acestea se manifesta prin sentimente continue de ingrijorare privind viata de zi cu zi, neliniste, nevrozitate, teama, dificultate de concentrare, dificultate de relaxare, tensiune musculara, dureri de stomac sau probleme digestive. In cazuri avansate, anxietatea este asociata cu stare de greata, transpiratie si tremur, precum si cu atacuri de panica.

Exista mai multe tipuri de anxietate pe care le pot experimenta adolescentii

In functie de simptome si de ceea ce a cauzat aceste simptome, anxietatea poate sa fie de mai multe feluri: anxietate generalizata, anxietate acuta, anxietate de separare, anxietate sociala, tulburari de panica, anxietate scolara, anxietate cauzata de stres post traumatic sau diverse fobii si temeri nejustificate.

Anxietatea poate fi tratata. Ce trebuie sa faca parintele unui adolescent cu o astfel de problema?

Din fericire, anxietatea poate sa fie tratata. Este foarte important ca tratamentul sa inceapa din timp, in asa fel incat rezolvarea problemelor sa fie cat mai rapida. Daca se descopera din timp simptomele de anxietate si se apeleaza la un medic psiholog bun, tulburarile se vor ameliora singure si vor disparea in timp.

Exista o multime de optiuni de tratament, incepand cu psihoterapia cognitiv comportamentala ( foarte recomandata ) si terminand cu medicatia.

Psihoterapia cognitiv comportamentala este o solutie de lunga durata, prin care adolescentul este pus in diverse situatii care il ajuta sa isi modifice modul de gandire si de actiune.In general, in timpul sesiunilor de psihoterapie cognitiv comportamentala pacientul este invatat:

  • sa isi identifice mult mai clar problemele;
  • sa distin poate distinge gandurile irationale, pentru a le putea elimina;
  • Sa isi constientizeze mult mai usor temerile si gandurile automate si sa invente sa le infrunte, in loc de a le evita;
  • Sa inteleaga mai usor persoanele din jur. Este foarte important ca adolescentul sa inteleaga motivatia altor persoane si modul in care acestea actioneaza;
  • Sa dezvolte o gandire pozitiva si sa devina mai constient de propria stare emotionala.

In prezent, psihoterapia cognitiv-comportamentala ocupa primul loc in ceea ce priveste eficienta in tratarea anxietatii si depresiei, fiind la fel de eficienta ca si tratamentul medicamentos.

Daca psihoterapia nu functioneaza sau rezultatele nu sunt atat de rapide precum se doreste, medicamentele sunt foarte eficiente in reducerea simptomelor, imbunatatind in mod considerabil modul in care adolescentul functioneaza, atat in plan scolar, cat si in plan social si personal.