Pfa sau srl?
Din ce in ce mai multi romani incep sa adopte ideea unei afaceri proprii. Majoritatea celor care se gandesc la o astfel solutie se gandesc la o varianta de afacere mica si profitabila, care sa le poata garanta un trai mai mult decat decent. Cum destul de putini isi fac planuri de la inceput sa devina proprietari ai unor societati uriase, care sa invarta milioane de euro, principalele forme legale pentru care se opteaza sunt PFA-urile ( Persoana fizica autorizata ) si SRL-urile ( Societate cu raspundere limitate).
Intrebarea care survine in momentul in care te hotarasti sa demarezi o afacere este : ce tip de forma legala sa imi fac?
Persoana fizica autorizata
Este o forma foarte simpla de afacere, care iti permite sa prestezi o activitate la care esti foarte bun si sa castigi bani din asta in mod legal. Este destul de simplu sa demarezi o afacere PFA, iar costurile de inceput sunt reduse. De asemenea, este simplu sa tii contabilitatea, aceasta putand sa fie facuta in partida simpla, de catre proprietarul afacerii. Din pacate, PFA-ul are anumite limite in ceea ce priveste dezvoltarea si nu prea permite angajarea unui numar mare de oameni. De asemenea, taxele platite la stat pot fi destul de mari, o persoana fizica autorizata necesitand plata unui impozit de 16%, a unui impozit pentru sanatate, de 5.5% si a unui impozit pentru pensie care este de peste 30 % din veniturile declarate.
Pentru persoanele care vor sa isi pastreze afacerea mica si care presteaza servicii, aceasta forma de afacere este una perfecta.
Societate cu raspundere limitata
Este varianta pe care trebuie sa o adopte cei care isi doresc o afacere care poate sa creasca in timp si sa atinga un numar mare de salariati. Aceasta forma de afacere permite o flexibilitate destul de mare, deoarece ofera mai multe forme, precum micro intreprinderea sau SRL-debutant, variante ce ofera anumite avantaje. In cazul in care cifra de afaceri pe care o ai este de pana in 35 000 de euro, impozitul este de doar 3%, la care se mai adauga 16% impozit pe dividente, in momentul in care scoti banii din casa.
Principalul dezavantaj al unui SRL este faptul ca nu te poti bucura de banii castigati decat dupa 1 an, sub forma de dividende. De asemenea, un SRL necesita plata unui contabil si depunerea unui numar mai mare de acte, lucru care poate sa fie destul de costisitor.
Oricare ar fi forma de afacere pe care o alegi insa, ceva este cat se poate de clar: este mult mai bine sa ai propria afacere decat sa fii angajat.