Vrei sa-ti infiintezi un ONG? Iata ce ai de facut!
ONG-ul sau organizatia neguvernamentala are mai multe structuri juridice de natura privata acestea nefacand parte din categoria institutiilor statului dar care poate lua decizii in nume propriu pentru care raspunde in mod legal.
Orice organizatie neguvernamentala are doua caracteristici de baza si anume oraganizatie non profit, nepatrimoniala care determina ca entitatea sa nu aiba scopul de a realiza activitati economice si deci de a nu produce profit si organizatie fara scop lucrativ care aduce aportul substantial la sustinerea activitatilor din comunitatile locale, regionale sau chiar internationale.
Juridic, orice organizatie neguvernamentala ar putea imbraca trei forme juridice si anume cea de fundatie, asociatie sau federatie.
Asociatia functioneaza printr-o conventie prin care diferite persoane acorda in permanenta resurse materiale, informatii si resursa umana principalul aport fiind acela de a sustine activitatile comunitatilor respective.
Reglementata de ordonanta nr.26/2000 asociatiile sunt organizatii formate din cel putin trei persoane care contribuie cu unele resurse materiale sau umane pentru a se realiza unele activitati de interes larg insa si unele activitati de interes personal, nepatrimonial al membrilor sai.
Fundatia functionaeaza ca o asociatie mai restransa avand un scop bine determinat, altruist, bine determinat iar interesul sa fie unul general si comunitar.
Aceeasi ordonanta de mai sus prezinta fundatia ca fiind infiintata de una sau de mau multe persoane ce are constituit patrimoniu in mod permanent si irevocabil dedicat doar unui inters general sau comunitar.
Federatia se aseamana foarte mult cu o societate pe actiuni si este formata din persoane juridice.
Federatia trebuie sa fie formata din cel putin doua asociatii sau doua fundatii insa fiecare dintre acestea isi pastreaza personalitatea juridica ca entitate.
Fiecare forma de inregistrare din cele de mai sus trebuie sa aiba patrimoniu propriu.
Astfel, o asociatie are nevoie la infiintare de un patrimoniu relativ mic, cu valoarea de 200 lei si poate fi compus din banii asociatilor sau din natura.
In cazul fundatiei, regulile sunt foarte clare si stricte astfel ca este necesar sa existe un patrimoniu in valoare totala de cel putin 100 de ori salariul minim brut pe economie , calculat la data la care aceasta se infiinteaza insa exista si o exceptie si anume acele fundatii care au ca scop operatiuni de colectare a fondurilor care ulterior se vor pune la dispozitia altor asociatii si fundatii, caz in care patrimoniul constituit trebuie sa fie in valoare de minim 20 de salarii minime brute pe economie.
Fiecare patrimoniu in parte trebuie sa sustina scopul pentru care a fost entitatea infiintata.
Pentru infiinatrea unui ONG indiferent de forma sa exista o etapa juridica in care instanta de judecata pronunta hotararea admiterii sau respingerii cererii motivand-o, si etapa extrajuridica care are loc in fata notarului pentru a autentifica inscrisurile de organizare.