Greseli frecvente in alcatuirea unui plan de aface

Planul de afaceri este esential pentru succesul acesteia, insa din pacate, este primul element care trebuie facut, iar un business man fara experienta poate sa faca o multime de greseli. Evident, daca te informezi foarte bine, multe din greseli pot fi evitate si succesul poate sa apara mult mai repede. De regula, greselile sunt fie de natura informationala, fie datorita omiterii unor etape esentiale in alcatuirea planului.

Care sunt greselile care sunt cel mai frecvent intalnite la alcatuirea unui plan de afaceri?

Prima greseala este faptul ca astepti mult prea mult pana sa realizezi ca ai nevoie de un plan de afaceri. Majoritatea oamenilor care se hotarasc sa isi construiasca o afacere, cred ca totul merge pe baza unei idei, din inertie. Din pacate, planul de afaceri nu este optional, ci este obligatoriu. Acesta te poate ajuta atat pentru a avea un punct de reper in tot ceea ce faci, cat si pentru obtinerea unor credite de la institutiile specializate.

O alta greseala foarte mare este faptul ca nu esti intotdeauna atent la modul in care cheltuiesti banii. Pana la urma, banii sunt principalul obiect al oricarei afaceri, iar atentia asupra lor trebuie sa fie maxima. O planificare financiara este, asadar, un lucru esential pentru orice companie.

Foarte multi oameni acorda o importanta mult prea mare ideii de afacere. Este adevarat, o idee poate sa fie generatoare de succes, insa nu are o importanta atat de mare precum ai crede. Ideea de afacere nu trebuie sa fie una grozava, pentru a avea succes. Mai degraba este nevoie de timp, bani si perseverenta. Chiar daca ai impresia ca ai o idee geniala, trebuie sa stii ca de regula, afacerile care se bazeaza pe idei noi au mult mai putine sanse de reusita, deoarece oamenii achizitioneaza doar lucruri cu care sunt deja obisnuiti si care stiu ca functioneaza. Din acest motiv, ideea din planul de afaceri trebuie sa aiba un rol ceva mai mic decat alte aspecte, cum ar fi cel financiar, cel de administrare a timpului dar si cel de promovare a afacerii. Ignorand importanta promovarii afacerii sabotam, in proportie de 50%, sansele de succes ale acesteia. Acorda importanta cuvenita acestei probleme si apeleaza la un specialist in promovare online sau offline in functie de nevoile de dezvoltare ale afacerii.

Dezvoltarea unui plan de afaceri nu este chiar atat de grea precum ai crede, insa este un lucru foarte strict. Este bine sa nu faci planul dupa ureche , ci sa urmezi sfaturile celor care au trecut prin asta. Sunt o multime de site-uri si de carti care iti pot oferi informatii de buna calitate despre modul in care iti poti construi un plan de afaceri, in asa fel incat poti sa ai unul in doar cateva zile, intr-un mod cu totul si cu totul profesionist.