Vrei sa-ti infiintezi un SRL? Iata ce ai de facut!

Vrei sa-ti infiintezi un SRL? Iata ce ai de facut!

Pentru fiecare dintre noi infiintarea unei firme reprezinta primul pas in mediul de afaceri.

Si fiindca cea mai des intalnita forma de organizare este societatea cu raspundere limitata, tot mai des antreprenorii aleg aceasta forma de organizare pentru societatea lor.

In cazul societatilor de tip SRL asociatii, vor fi raspunzatori in caz de insolventa doar cu patrimoniul firmei si cu capitalul social subscris si varsat in firma.

Numarul de ascociati intr-un SRL este limitat de pana la 50 de persoane fizice insa este permis si ca o singura persoana fizica sa fie asociat unic intr-un srl.

Aceasta forma juridica de infiintare este foarte versatila intrucat exista facilitati acordate de stat si acesta acorda mai multe facilitati fiscale printre care si aspectul in care daca SRL-ul are venituri de sub 65.000 euro pe an, acesta va fi incadrat in categoria microintreprinderilor iar societatea beneficiaza in acest caz de inlocuirea impozitului pe profit de 16% cu impozitul pe venit in cuantum de 3%.

In cazul in care asociatul sau asociatii nu au mai detinut actiuni sau parti sociale in cadrul unei firme din spatiul economic european acestia au dreptul de a infiinta un SRL-D, optiune care este de preferat oricarui SRL simplu intrucat exista multe avantaje financiare printre care infiintarea gratuita, finantarea de 10.000 euro nerambursabili, scutire la plata contributiilor de pensie din partea angajatorilor pentru un numar de patru angajati pentru o perioada nedeterminata si garantarea intr-un procent de 80% a unui credit de pana la 100.000 de euro.

Insa exista si multe obligatii pe care le are o societate SRL-D cum ar fi reinvestirea a 50% din profit si mentinerea a cel putin doi angajati pentru o perioada de 3 ani, aceasta in cazul in care se obtine finantarea deoarece nu este garantata primirea acesteia.

Modul in care se infiinteaza o societate comerciala este reglementat prin Legea 31/1990 si sunt de parcurs patru pasi obligatorii si anume constituirea dosarului de infiintare, depunerea acestuia la Oficiul Registrului Comertului, sedinat de judecata ca urmare a careia este emisa o hotarare de infiintare a societatii respective si ridicarea actelor firmei nou infiintate.

Insa, pana la ajungerea acetor etape enumerate mai sus solicitantul mai are de rezolvat cerinte obligatorii si anume stabilirea obiectului de activitate al firmei conform codurilor CAEN , alegerea formei juridice care poate fi SRL sau SRL-D, alegerea numelui societatii si verificarea disponibilitatii acestuia impreuna cu rezervarea sa la Registrul Comertului.

Mai este necesar stabilirea sediului social, incheierea actului constitutiv si depunerea la o banca aleasa a capitalului social.

Este recomandat ca toate actele sa fie redactate de catre specialisti pentru a nu exista riscul ca la judecatorie dosarul sa fie respins sau amanat.