activele financiare ale unei societati

Despre activele financiare ale unei societati

Situatia economica a unei societati este reliefata de capacitatile de productie ale acesteia, economia, bunurile si serviciile prestate.

Capacitatea de productie este determinata de activele reale cum ar fi pamantul, cladirile, baza materiala si logistica, masini, utilaje si instalatii, toate acestea fiind utilizate pentru a se obtine productie impreuna cu forta de munca neecsara ca resursa.

Toate cele de mai sus fiind active fizice si resursa umana, genereaza intreaga gama de produce obtinute si consumate intr-o societate.

La polul opus al activelor fizice si resursei umane stau activele financiare cum ar fi actiunile si obligatiunile financiare care contribuie la intreaga capacitate de productie a economiei fiindca acestea permit separarea proprietatii firmei de managementul acesteia facilitand transferul de fonduri catre oportunitati atractive de investitii.

Activele financiare contribuie la cresterea nivelului economic al indivizilor si al firmelor care le detin pentru ca acestea sunt creante asupra veniturilor produse de catre activele reale printre care chiar si cele ale veniturilor statului.

Atunci cand activele reale folosite de o firma genereaza venit, acesta este repartizat investitorilor calculandu-se in functie de aportul financiar adus acesta fiind capitalul financiar investit.

In cazul obligatiunilor, detinatorii acestora, au dreptul sa incaseze un venit in functie de rata dobanzii si de valoarea nominal ale obligatiunii respective.

Detinatorii de actiuni au dreptul la orice venit ramas dup ace contabilitatea firmei respective a achitat toate obligatiile financiare inclusiv credite bancare iar sumele repartizate actionarilor sai poarta denumirea de dividende.

Cu alte cuvinte, valoarea activelor financiare rezulta din profitul obtinut, deci din activele detinute de fiecare firma in parte la incheierea anului fiscal economic.

Activele reale sunt generatoare de venit iar cele financiare determina alocarea acestuia catre investitori.

Orice venit poate fi investit atat de catre firme cat si de catre  persoanele fizice pentru a genera un venit mai mare sau poate fi consumat.

Astfel, activele financiare detinute de catre persoanele fizice sunt asimilate cu detinerea de creante asupra activelor reale pentru dezvoltarea economiilor.

Trebuie avuta in vedere distinctia operationala intre activele reale si cele financiare data de prezenta in balanta existenta dintre investitori si sistemul economic al firmei respective.

Activele reale apar numai din partea de activ a balantei, iar cele financiare apar intotdeauna atat pe partea de activ, cat şi pe partea de pasiv a balantei.

Creanta financiara a unui individ asupra firmei este un activ al acestuia si emiterea creantei de catre firma reprezinta un pasiv pentru aceasta.

Aceste balanţe fac ca activele financiare sa se anuleze reciproc, avand  ca rezultat suma totala a activelor reale ca profit net a economiei.

Activele reale fata de cele financiare pot fi distruse doar accidental sau prin uzura lor în timp ce activele financiare se pot anula dupa reglarea balantelor.