Ce trebuie sa stii despre coaching?

Auzim din ce în ce mai des termenul de coaching, insa putini sunt cei care stiu cu adevarat ceea ce inseamna. Definitia coachingului se refera la actiunea prin care o persoana incearca sa sprijine schimbarea unei alte persoane, ajutandu-l sa atinga anumite obiective. Coachingul reprezinta, practic, suportul oferit de un antrenor.

In ultima vreme, coachingul a inceput sa fie si o relatie de colaborare intre doua persoane, creata pentru a creste competenta si increderea clientului intr-un anumit domeniu.

Pentru a fi un coach de succes, trebuie sa treci prin patru etape: setarea temelor de lucru, setarea obiectivelor, planul de actiune si lucrul pe obiective si evident, evaloarea rezultatelor.

Ce face, mai exact, un coach?

Foarte multi oameni se asteapta de la un coach sa fie echivalentul unui psihoterapeut sau al unui consultant. Coachul nu este niciuna dintre acestea, insa. Rolul sau este de a oferi suport si incurajare si de a ajunta clientul sa se focuseze pe ceea ce are de facut. O astfel de persoana poate sa ajute la indeplinirea obiectivelor si a viselor si poate sa sprijine identificarea unor puncte slabe pe care clientul le are.

Indiferent de domeniul de activitate, un coach poate sa te conduca pe drumul catre succes si sa iti ofere informatii extrem de utile, in functie de ceea ce iti doresti sa reusesti. Exista mai multe variante de coaching, incepand cu coachingul financiar si terminand cu cel personal si spiritual.

Care sunt criteriile de alegere a unui coach?

Sunt multe detalii care conteaza intr-o astfel de alegere. In primul rand, conteaza foarte mult feedbackul primit de la alte persoane. Cu cine a mai lucrat coachul si ce rezultate a avut in domeniul tau? Raspunsurile la aceste intrebari poate sa decida daca este bun sau nu pentru tine.

Metoda pe care o practica pentru a-si duce la bun capat rolul este un alt element esential. Este important sa ai un coach coerent, care lucreaza in mod clar, poate sa dea exemple cat se poate de corecte si te poate motiva.

Este bine sa alegi un coach care sa aiba cunostinte cat se poate de solide despre aria in care vrei sa obtii beneficii si cel mai important, este foarte important sa te simti bine in relatia cu persoana care urmeaza sa iti fie coach.