Gestionarea unui site de stiri

Dinamica evenimentelor de interes public in zilele noastre este pe repede inainte, fapt datorat inclusiv evolutiei mass-media si a tehnologiilor implicate in transmiterea informatiilor, precum este in cazul de fata un site de stiri.

Site-urile de stiri au un impact extrem de ridicat in influentarea opiniei generale, fiind atat de usor accesibile si pozitionandu-se ca lideri de opinie. Surprinzator sau nu, acest aspect face ca statutul unui site de stiri sa nu fie atat de usor de gestionat implicand totodata si foarte multa responsabilitate in privinta calitatii stirilor. Iata mai jos cateva principii pe care orice site de stiri nu doar ca trebuie sa si le asume, dar sa le si respecte:

Informatii corecte.

Intr-o lume virtuala atat de dezvoltata, informatia circula extrem de repede si poate fi generata de catre eveniment, influentand masiv. O mare grija pe care trebuie sa o aiba orice utilizator cand afla o stire este sa se asigure ca aceasta este in primul rand corecta si adevarata. In aceasta situatie, site-ul de stiri are datoria sa ofere nu doar stiri care sunt de interes, dar mai ales informatii din surse reale si adevarate, care sa nu dezinformeze sau sa induca in eroare cititorul. Asadar, editorii unui astfel de site trebuie sa fie unii specializati, adevarati jurnalisti, ideal cu expertiza in domeniu.

Prezenta continua.

Fara sa mai luam in discutie rapiditatea cu care evenimentele au loc in lume, cei care detin un site de stiri trebuie sa isi asume acest job ca unul full-time, all time. Nu poti sa pretinzi ca esti un site de stiri calitativ, daca anunti un cutremur care s-a petrecut cu o saptamana in urma sau ca noul guvern a fost adoptat cu 3 luni inainte. Nu doar evenimentele se afla in dinamica, ci si cititorii acestora care mereu asteapta ca prima stire sa fie comunicata de la publicatia online activa, care este in permanenta la curent cu ultimele stiri. Altfel, risti sa fii total irelevant cititorului daca ii lasi impresia ca el deja stie informatiile pe care tu i le oferi prea tarziu.

Organizarea stirilor.

Suntem cu totii surprinsi neplacut de lipsa de interes a tinerilor vizavi de politica sau de prezenta a prea multor stiri de cancan, insa trebuie sa avem in vedere ca fiecare cititor face parte dintr-un segment de public cu anumite interese si asteptari. Astfel, o organizare a stirilor este esentiala in site, delimitand stirile de cancan, de cele politice, pe cele economice de cele de divertisment si asa mai departe. Trebuie avut mereu in vedere ca in aceasta masa de oameni exista particularitati ce sunt date tocmai de acestia. Optimizarea site-ului are si ea un rol decisiv in fidelizarea asteptarilor cititorului, facandu-l pe acesta sa ia decizia daca va mai cauta stiri pe site-ul tau de stiri sau nu.

Nu exagera cu reclamele.

Nu este de mirare ca tot mai multi oameni au inceput sa caute ultimele stiri in online, decat sa le astepte in fata televizorului sau cu ziarul in mana. Acest lucru se datoreaza si nevoii de control a omului. Cand esti pe un site, te astepti sa iti selectezi informatia, stirile care te intereseaza, fara ca un factor extern, cum ar fi o reclama, sa iti intrerupa accesul la informatie. Astfel, este indicat sa nu nu se exagereze cu reclame sau pop-uri agasante care sa intervina in lectura cititorului. Pastreaza o zona dedicata reclamelor pe site-ul de sitiri unde utilizatorul sa stie ca numai acolo le intalneste.