Cum sa alegi cablul electric industrial potrivit?

Pentru a alege cablurile electrice industriale potrivite, trebuie se tii cont de particularitatile sectorului industrial in care urmeaza a fi folosite. Astfel, trebuie luate in considerare principalele agresiuni la care ar putea fi supuse echipamentele (de natura termica, mecanica, chimica sau climatica) si tipul utilajelor sau automatizarilor disponibile (miscari repetitive, cicluri de indoire, nivel automatizare).

Tipul aplicatiei

Primul factor de care trebuie sa tii cont este aplicatia industriala in care va fi folosit cablul: medii cu flexare continua sau moderata, camere de control si instalatii permanente.

Cablurile industriale pentru instalare permanenta sunt potrivite pentru tablouri de control, camere de control si camere de telecomunicatii: medii inchise, unde vibratiile sunt limitate. In aceste aplicatii, un conductor solid cu o capacitate mare a latimii de banda este alegerea potrivita.

Gama de cabluri industriale cu flexibilitate moderata se adreseaza sectiilor de productie din fabrici, in care exista niveluri ridicate de vibratii, iar cablurile sunt susceptibile de a fi expuse la ulei, substante chimice, manipulare dura, abraziune, radiatii UV, variatii de temperatura si zgomot electromagnetic.

Gama de cabluri industriale destinate miscarilor repetitive continue este utilizata pe utilajele care lucreaza in doua sau mai multe coordonate sau in zonele in care nivelul de vibratii este foarte ridicat iar cablurile trebuie sa fie extrem de flexibile, rezistente uneori la tractiune sau torsiune. Tipologii speciale sunt folosite acolo unde nivelul de temperatura este ridicat sau acolo unde cablurile sunt in contact cu substante chimice in solutii.

Tipul izolatiei exterioare a cablului

Cablurile industriale pot avea o mantaua fabricata dintr-o multitudine de materiale cum ar fi PVC, FRNC, TPE, PUR etc. Mantaua din PVC aditivat poate avea o rezistenta buna la uleiuri sau flexare continua, cele cu manta din TPE si PUR au o rezistenta excelenta la substante chimice si au un comportament deosebit de bun la abraziune si zgariere.Cele mai bune indicate materiale pentru aplicatii cu flexare continua sunt TPE si PUR.

Ecranare
Cablurile ecranate sunt prezente din ce in ce mai mult in instalatiile electrice de forta si in automatizarile aferente acestora datorita cresterii zgomotului electromagnetic datorat electronicii de putere.

Rezistenta la incendii

Cablurile electrice industriale rezistente la foc continua sa isi pastreze continuitatea electrica chiar si in eventualitatea unui incendiu, pentru o perioada de timp de la 30 la 180 de minute.

Comportamentul la foc al cablurilor electrice poate fi evaluat tinand cont de urmatoarele aspecte:

– Rezistenta la foc – cablul continua sa-si indeplineasca functia – transferul de energie electrica sau semnale electrice.

– Intarzierea propagarii focului – cablul intarzie propagarea foculului, datorita materialelor utilizate.

– Emisia de fum si gaze acide – cablurile sunt special concepute pentru a garanta, pe langa proprietatea de auto-stingere, o degajare redusa de fum, fara halogeni (halogenii creaza gaze acide, cu efecte corozive si extrem de toxice) in cazul unui incendiu. In acelasi timp, izolatiile nu creeaza gaze toxice in caz de combustie.

Flexibilitate

Flexibilitatea cablurilor electrice industriale este data de: conductorii izolati corespunzator aplicatiilor pentru care sunt construite; de mantaua de protectie impotriva agresiunilor chimice, mecanice, termice; de grosimea si pasul de rasucire al litelor din interiorul conductorilor; de calitatea materialelor utilizate.

Cablurile super flexibile sunt ideale pentru aplicatii cu miscari de indoire–dezdoire aleatoare sau bine definite, precum si pentru aplicatii in care se mizeaza pe foarte multe cicluri de torsiune.

Lapp Group – unul dintre cei mai importanti furnizori de cabluri, conductori si accesorii pentru cabluri.

Fiecare cablu Lapp a fost verificat in centrele de testare, in conditii similare aplicatiilor practice. Cablurile electrice industriale sunt conectate la dispozitive de testare speciale, unde cablul este expus la o sarcina mecanica extrema, schimband permanent parametrii miscarii. In urma rezultatelor finale, numai produsele care dovedesc inalta fiabilitate si calitate sunt apoi incluse in programul de productie.

Lapp Group, prin unitatile sale de productie si prin laboratoarele sale ultraperformante poate proiecta si realiza o multitudine de tipologii de cabluri, chiar si atunci cand solutiile existente in piata nu pot oferi raspuns la nevoile clientilor.

Lapp Group poate produce si dezvolta conform specificatiei clientului. Optimizam cablurile si conductorii dvs. din punct de vedere al diametrului exterior pentru mai multe cicluri de indoire sau raze de curbura mai mici, pentru rezistenta mai buna la tractiune, forte de compresie, pentru utilizate in medii agresive cu apa sau uleiuri. Oferim de asemenea o gama variata de tehnologii de ecranare.