Siguranta este unul dintre lucrurile de baza de care ar trebui sa ne bucuram fiecare dintre noi, oriunde ne-am afla, indiferent ca vorbim despre viata privata sau despre locul de munca. Lumea in care traim evolueaza intr-un ritm destul de alert, astfel ca tehnologiile pe care le utilizam la randul lor devin din ce in ce mai performante si mai sigure. Aici includem desigur si mediile de lucru industriale si pe cele in care sunt prezenti numerosi factori de risc, care in prezent se pot bucura de tehnologii nu doar eficiente ci si mult mai sigure. Acest lucru insa nu inlatura nicidecum necesitatea purtarii unui echipament de protectie adecvat avand in vedere ca acesta inca reprezinta unica modalitate prin care se pot reduce semnificativ anumite riscuri din cadrul companiilor industriale si in general din cadrul celor in care exista anumiti factori de risc. Asadar, echipamentul de protectie nu reprezinta nici pe departe un moft astazi in ciuda avansarilor care se produc in mod regulat in domeniul tehnologic.

In industria grea spre exemplu, exista numerosi factori de risc care pot pune in pericol sanatatea sau chiar viata muncitorilor, fapt pentru care echipamentul de protectie reprezinta o responsabilitate uriasa atat pentru angajatori, care trebuie sa il furnizeze angajatilor, dar si o responsabilitate din partea angajatilor, care trebuie sa il poarte ori de cate ori este necesar, la locul de munca. De ce este insa echipamentul de protectie inca un lucru atat de important si pe care angajatorii ar trebui sa il priveasca ca pe o adevarata prioritate.

Reprezinta unica “bariera” impotriva accidentarilor.

Accidentele la locul de munca nu sunt intamplari foarte rare in tara noastra, ba chiar am putea spune ca sunt chiar mai frecvente decat ne-am putea imagina. O secunda de neatentie este suficienta pentru ca o tragedie sa se produca, astfel ca, prin purtarea de echipamente de protectie, multi factori de risc pot fi aproape in totalitate evitati avand in vedere ca aceste echipamente sunt concepute din materiale speciale astfel incat sa reziste la substante, frig sau caldura excesiva, etc. Spre exemplu, daca se lucreaza cu scule electrice sau cu aparate de sudura, este foarte important sa se aiba in vedere purtarea unui echipament special, care sa inlatura riscul electrocutarii sau de orice alta natura.

Este o investitie minima dar care aduce numeroase avantaje importante.

Atunci cand la mijloc este vorva despre siguranta muncitorilor si despre imaginea companiei pe care o administrezi, cu certitudine costul acestor echipamente nu ar trebui sa reprezinta un lucru care sa conteze prea mult. Echipamentele de protectie de calitate sunt unicele care pot asigura muncitorilor tai un mediu de lucru cat mai sigur, in care riscurile prezente sa fie reduse pana la minim. Avantajul de baza al acestor echipamente reiese desigur din faptul ca ofera protectie, insa in anumite conditii de lucru am putea spune ca acestea ofera chiar si un oarecare confort, daca ne gandim la mediile de lucru in care temperaturile sunt mult prea ridicate sau mult prea scazute.