A inventa o activitate profitabila si creativa astazi: internet si vechile meserii. Ce alegem?

Pana la Revolutia Industriala, categoriile sociale cele mai influente erau acelea care stiau sa exercite o meserie. Detinerea de competente era cel mai bun mijloc de a castiga bani si pozitie sociala. Apoi a venit industria, iar controlul a fost preluat de cei care posedau capital disponibil: s-a realizat acea instrainare, cu competente, care a trecut de la privat la companii care formeaza noi meseriasi, facandu-i astfel piese intercambiabile si, deci, vulnerabili contractual. Sindicatele si partidele de stanga au incercat sa gaseasca o solutie la aceasta problema sociala, dar in cea mai mare parte a statelor au esuat, adesea lasandu-se cumparate de marile forte economico-financiare ce ne guverneaza din umbra. Individul a fost golit, in maniera progresiva, de competentele sale tehnico-practice, iar masele au devenit tot mai apatice si lipsite de interes.

Singura exigenta este aceea de a avea bani pentru a cheltui si pentru a supravietui. Aici intervine capitalul care ofera un loc de munca (cel mai adesea urat , acceptat cu resemnare si prost platit) si propune o ”solutie” la problema. In realitate, munca devine tot mai mult apanajul saracilor care devin tot mai ”sclavi” celor ce le permit sa supravietuiasca.

Din 2008, acest model a intrat in criza deoarece economia, deja in intregime fiica finantelor, cunoaste un continuu conflict cu costurile, rezultand o anulare de drepturi.

Ce legatura au toate acestea cu internetul si dorinta de a intelege cum sa inventam activitati profitabile si creative? Dezvoltarea internetului, intr-un fel absoarbe impactul exploziei crizei globale. Dezvoltarea unor noi ramuri, precum informatica, mecanizarea si robotizarea, au facut ca munca omului sa fie tot mai marginala. Nu e o intamplare ca a scazut numarul de locuri de munca din agricultura, din industrie si chiar din sectorul tertiar. Unii spun ca vor fi tot mai multi cei fara ocupatie. Noi nu credem asta: istoria a mers intotdeauna in acest sens si, in mod constant, s-au nascut noi tipuri de activitati rentabile. Internetul a oferit oportunitatea pentru mii de oameni sa-si gaseasca de lucru. Nu este usor pentru toti, orice munca decidem sa facem necesita competente si angajament. Trebuie sa cream valoare pentru cel ce se gaseste de partea cealalta, cel ce cauta informatie sau cumpara produse. Din acest motiv, astazi, cel ce stie sa practice o meserie poate sa redevina rentabil: internetul este sursa principala pentru a ne intoarce partial la a vedea lumea asa cum era inainte de revolutia industriala, dar exista si alte cai pe care le putem gasi descrise tot in retea, pe diverse site-uri de profil.