Vrei sa apelezi la un credit imobiliar pentru o noua casa? Iata ce ar trebui sa stii despre un astfel de imprumut!

Cumpararea unei case este una dintre cele mai importante achizitii, pe care unii oameni o fac numai o data in viata. Efortul financiar pentru o astfel de investitie este unul foarte mare, motiv pentru care cei mai multi cumparatori apeleaza la imprumuturile oferite de institutiile financiare.

Tinand cont ca valoarea unui imobil este una foarte mare si valoarea imprumutului va fi pe masura. Tocmai de aceea, bancile au dezvoltat programe speciale de finantare pentru achizitii imobiliare. Este vorba despre credit imobiliar si credit ipotecar.

Care este diferenta dintre creditul imobiliar si cel ipotecar?

Un prim pas pe care trebuie sa il faca cei care au in plan accesarea unui credit bancar pentru a-si cumpara o noua locuinta este diferentierea intre cele doua tipuri de credite. Desi sunt adesea confundate, exista o diferenta importanta intre un credit imobiliar si unul ipotecar.

Creditul imobiliar este ceva mai permisiv fata de creditul ipotecar, lucru care se traduce prin posibilitatea de a se garanta pentru imprumutul acordat prin intermediul unui alt imobil, pe cand in cazul creditului ipotecar, garatia este data tocmai de imobilul nou achizitionat.

Prin urmare, in timp ce creditul ipotecar se adreseaza in special tinerilor care au in plan cumpararea unei case a lor, creditul imobiliar se adreseaza celor care detin deja un imobil – teren, casa, apartament – dar isi doresc sa cumpere o noua locuinta sau sa o renoveze complet pe cea deja existenta.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca cei care acceseaza un credit imobiliar?

Aproape orice institutie bancara detine in portofoliul de servicii si un tip de credit imobiliar. Astfel ca primul pas, dupa ce s-a luat hotararea de a cumpara un imobil, este sa se aleaga unitatea financiara cu care sa se colaboreze si sa se verifice conditiile de eligibilitate.

Aceste conditii sunt, in mare masura, aceleasi pentru orice banca. Solicitantul imprumutului trebuie sa detina vechime in munca, cu un contract semnat pe perioada nedeterminata si sa poata dovedi ca realizeaza venituri financiare permanente, cum ar fi salarii, pensii sau alte tipuri.

De asemenea, acesta nu trebuie sa se afle in Biroul de credite ca rau platnic, din cauza intarzierilor sau restantelor de plata la alte credite sau la facturile pentru utilitati. Exista chiar si o conditie referitoare la varsta celor care solicita un imprumut imobiliar, care ar trebui sa aiba varsta de cel putin 18 ani si nu mai mult de 65 de ani, in momentul in care ar trebui sa finalizeze de achitat imprumutul.

Cum se desfasoara acordarea creditului?

Odata indeplinite toate conditiile pentru a accesa un credit imobiliar, iar toate documentele necesare sunt stranse, dosarul trebuie depus la banca pentru a fi preaprobat, proces ce poate dura intre 30 si chiar 120 de zile, in functie de institutia financiara.

Astfel ca cei care deja si-au gasit locuinta dorita ar trebui sa incheie un antecontract cu vanzatorul, pentru a avea certitudinea ca acesta nu il va vinde altcuiva pana la aprobarea creditului.