drojdii

Drojdii folosite in panificatie – tipuri, rol si utilizare

Drojdiile, organisme microscopice cu un rol esential in procesul de fermentatie a aluatului, reprezinta un ingredient cheie in industria produselor de panificatie si patiserie.

Pe piata exista o varietate de tipuri de drojdii superioare disponibile, fiecare avand caracteristici distincte si moduri specifice de utilizare in panificatie. Iata ce tipuri de agenti de crestere naturali comercializeaza de obicei producatorii de drojdii.

Drojdia uscata

Una dintre cele mai populare si convenabile forme de drojdii este cea uscata. Aceasta este in mod obisnuit vanduta sub forma de granule fine, avand o durata de viata mai lunga si fiind usor de depozitat.

Drojdia uscata necesita in mod obisnuit rehidratare in apa calda sau intr-un amestec de apa si faina inainte de a fi adaugata in aluat. Aceasta este adesea folosita in productia de paine, chifle si alte produse de panificatie pentru a mari volumul aluatului si pentru textura pufoasa pe care o da miezului.

Drojdia instant

Similara cu drojdia uscata, drojdia instant are avantajul ca poate fi adaugata direct in amestecul de ingrediente uscate, fara a necesita rehidratare prealabila.

Acest tip de drojdie este ideal pentru cei care vor sa fie mai eficienti in productia produselor de panificatie. Este adesea folosita in productia industriala de paine si in bucatariile casnice pentru a obtine rezultate rapide si consistente.

Drojdia proaspata

Cunoscuta si sub denumirea de drojdie proaspata de brutarie, aceasta este o forma moale si umeda de drojdie, cu un continut ridicat de apa. Drojdia proaspata este cunoscuta pentru ca produce o crestere rapida a aluatului, da si pentru gustul distinct si aroma placuta pe care o da aluaturilor in care este folosita.

Desi are o durata de viata mai scurta decat formele uscate datorita continutului ridicat de apa, aceasta este preferata in special in productia de produse traditionale de panificatie, cum ar fi cozonacii sau placintele.

Drojdia lichida

O forma mai rar intalnita, drojdia lichida este in esenta un starter de drojdie activa, similar cu amestecurile de culturi de drojdii. Este utilizata pentru a imbogati aluatul cu microorganisme vii benefice, care au un rol foarte important in dezvoltarea gustului si a aromei complexe in produsele de panificatie. Acest tip de drojdie este adesea folosit in productia de paine artizanala si de inalta calitate, unde se vrea obtinerea unor arome si texturi unice.

Drojdiile sunt utilizate in aluaturile de panificatie datorita capacitatii lor de a initia procesul de fermentare, esential pentru cresterea si dezvoltarea produselor de patiserie.

In timpul fermentatiei, drojdiile metabolizeaza zaharurile din aluat, generand dioxid de carbon si alcool. Acest dioxid de carbon este captivat in aluat, ceea ce provoaca expansiunea si cresterea acestuia si confera produselor de panificatie o textura aerata si pufoasa.

Pe langa aspectul structural, drojdiile contribuie semnificativ la dezvoltarea gustului si aromei caracteristice ale produselor de panificatie finite prin intermediul proceselor biochimice care au loc in timpul fermentatiei.

Astfel, drojdiile nu sunt doar agenti de crestere, ci si factori esentiali in crearea profilului gustativ si aromatic al painii si altor produse de panificatie.

In categoria producatorilor de drojdie cu renume, cu care majoritatea brutarilor colaboreaza, se incadreaza si Lasaffre.

Cu o traditie indelungata in industria panificatiei si o preocupare constanta pentru calitate si sustenabilitate, Lesaffre pune la dispozitia brutarilor agenti de crestere naturali de inalta performanta, meniti sa imbunatateasca fiecare aspect al productie si implicit, al produselor finale. Alege calitatea si aroma desavarsita!