Din ce material iti poti construi aleile sau parcarea din curte?

Daca locuiesti la curte, este foarte important sa iti pavezi o alee catre casa si un loc de parcare. In felul acesta poti mentine mereu atat curtea, cat si casa, cat mai ordonate si mai curate.

Problema apare cand trebuie sa alegi modul in care sa  vei realiza pavajul, in conditiile in care exista numeroase optiuni.

Care sunt cele mai populare variante de pavare?

  1. Asfaltarea. Asfaltul este o varianta sigura si durabila, care vine la pachet cu o multime de avantaje. Procesul de asfaltare  se face rapid, aleile pot fi folosite imediat ce au fost turnate iar aspectul este unul foarte placut. Singura problema a asfaltului este reprezentat de modul in care se dreneaza apa atunci cand ploua. Este nevoie, asadar, de realizarea unei pante si a unui sistem colector, ceea ce poate fi destul de costisitor.
  2. Betonarea. Turnarea betonului simplu este cea mai ieftina optiune. Conform expertilor este si cea mai proasta optiune, deoarece nu asigura drenarea apei si in urma ciclurilor de inghet-dezghet ajunge sa se exfolieze si sa se macine.
  3. Betonarea cu beton amprentat. Este o solutie din ce in ce mai adoptata in ultimii ani, insa are aceleasi neajunsuri ca si betonarea simpla. Betonul amprentat are doua mari avantaje, totusi, fata de betonul simplu: arata mai bine si permite apei sa se scurga, dat fiind faptul ca suprafata sa nu este una continua.
  4. Turnarea de pietris. Pietrisul este o varianta optima pentru cei care nu au un buget foarte mare. Este o solutie care lasa apa sa se dreneze foarte bine, nu are nevoie de cine stie ce manopera si daca este bine turnat ( cu o membrana de geotextil sub el), nu se va scufunda. Pietrisul este destul de inconfortabil, insa, atunci cand se circula cu bicicleta, cu un carucior sau cu rolele;
  5. Pavelele prefabricate. Sunt foarte raspandite si prezinta o multime de avantaje. Primul avantaj este cel estetic. Poti alege pavele din extrem de multe variante de modele. Odata puse in opera, acestea lasa apa sa se dreneze si sutn usor de exploatat. Fiind realizate prin vibropresare, sunt foarte rigide, rezistand foarte mult factorilor externi. Din pacate, sunt destul de costisitoare si se monteaza destul de greu.

Indiferent ca alegi beton, pietris, pavele sau asfalt, este bine sa te asiguri ca sunt de cea mai buna calitate si ca rezista pe termen lung si foarte lung fara o ingreijire speciala.