Istoria coroanelor funerare. Ce simbolizeaza acest omagiu adus persoanelor dispărute?

Momentul in care un om trece in nefiinta este extrem de neplacut pentru toti cei din jur. Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au incercat sa contureze obiceiuri care mai de care mai interesante, care sa faca plecarea unei persoane mult mai usor de acceptat.  Asa au aparut superstitiile, aruncatul cu bani, purtarea vesmintelor negre si o multime de alte astel de obiceiuri care sa ii faca pe cei indurerati sa se detaseze putin.

In ultimii ani, unul dintre cele mai populare obiceiuri la inmormantari este depunerea de coroane funerare. Cel ai adesea, se depun coroane funerare Bucuresti si in general in mediul urban, insa obiceiul a inceput sa fie intalnit si la tara.

Obiceiul coroanelor funerare este unul destul de recent, sfarsitul secolului XIX fiind perioada in care a fost inceput. La inceput, aceste coroane erau rezervate doar eroilor nationali care treceau in nefiinta, insa cu timpul, traditia s-a raspandit si in randul oamenilor de rand. Astazi, se pot cumpara coroane funerare online iar inmormantarile sunt insotite de zeci de astfel de aranjamente florale.

De ce sunt depuse coroanele funerare?

O astfel de coroana reflecta regretul pe care il au cei care o depun si poate sa transmita un mesaj in acest sens. De cele mai multe ori, coroana contine un mesaj dde adio care ramane prezent alaturi de piatra funerara.

Semnificatiile pot sa mearga mai departe, in conditiile in care in coroane sunt folosite o multime de flori care transmit diverse mesaje. De asemenea, aproape toate coroanele sunt realizate cu crengute de brad, care duc cu gandul la una dintre cele mai interesante traditii romanesti: impodobirea bradului funerar.

Practic, depunerea unei coroane are o multime de semnificatii care merg departe in istorie, insa cel mai important este faptul ca este un gest de adio cat se poate de calduros.

Ce semnifca florile din coroanele funerare?

  • Crengutele de brad. Impodobirea bradului este o traditie populara extre de veche in Romania. In multe zone ale tarii traditia este chiar spectaculoasa, iar bradul aduce, intr-un fel sau altul, cu coroanele funerare moderne. Acesta este impodobit cu dulciuri, fructe uscate, mere si panglci colorate, dar si cu flori. Prin aceasta traditie se implineste statutul social al celui mort. Exista o multime de traditii care insotesc acest brad, cum ar fi locul de unde trebuie sa fie taiat sau cum sa fie taiat.
  • Adesea in coroanele funerare sunt pusi trandafiri. Acestia simbolizeaza eleganta si dragoste, precum si o garantie adusa celui decedat, prin care i se precizeaza ca desi nu mai este printre cei vii, va fi mereu prezent in inimile celui care l-au cunoscut.
  • Este o alta floare pe care o regasim in coroanele funerare. Este un simbol al maretiei care elogiaza viata traita foarte frumos. Crinul poate sa semnifice, de asemenea, o invitatie pe care sufletul ratacit o primeste pentru a ssta in imparatia raiului.
  • Garoafele si crizantemele. Sunt simboluri ale sinceritatii si sunt cele mai intalnite flori din coroanele funerare. O garoafa sau o crizantema pot sa semnfice sinceritate si simplitate.

Cu siguranta, traditia de a depune coroane de flori va evolua continuu, odata cu societatea noastra. Ceea ce este de retinut este faptul ca un astfel de gest este bine primit de familia celui decedat si de asemenea, este un gest care poate sa aduca o doza de liniste intr-un moment neplacut al vietii.

 

Te-ar putea interesa si Coroanele funerare de la forma rudimentara, la cea moderna