Ghidul creditelor nebancare. De ce trebuie sa tii cont cand accesezi un astfel de credit?

Nevoia de bani este constanta. Unii oameni au suficient de multe finante pentru a se putea descurca fara a avea nevoie de credite, insa pentru altii, creditarea este un stil de viata. Este motivul pentru care in ultimii ani au aparut din ce in ce mai multe institutii care ofera credite nebancare.

Cui ii sunt destinate creditele nebancare?

Aceste credite sunt ideale pentru mai multe categorii de persoane:

  • Cei care nu pot obtine un credit bancar din cauza conditiilor impuse de banci;
  • Cei care au nevoie de un imprumut rapid si nu pot astepta pana in momentul in care este acordat de banci;
  • Cei care sunt intr-un impas financiar.

De ce trebuie sa se tina cont in momentul in care se solicita un credit nebancar?

  1. Conditiile de acordare. Toate IFN-urile au o serie de conditii prin care acorda credite Pentru unele conditiile sunt mai aspre, in timp ce pentru altele sunt mai blande. In principiu, pentru a lua in credit trebuie sa ai minim 18 sau 21 de ani si trebuie sa fii angajat de cel putin 3 luni. De asemenea, pot exista si alte conditii, ce difera de la o institutie la alta.
  1. Actele pe care trebuie sa le oferi. Un mare avantaj al creditelor nebancare este faptul ca necesita o birocratie mult mai mica decat in cazul creditelor bancare. De cele mai multe ori sunt solicitate doar actele de identificare si cele de la locul de munca. Multe IFN-uri ofera credit doar pe baza de buletin, atata vreme cat accepti sa fii verificat in baza de date a bancilor.
  1. Clauzele contractuale. Evident, contractul pe care il semnezi trebuie sa fie citit cu cea mai mare atentie. In felul acesta eviti tot felul de surprize ce pot aparea din cauza lipsei de informare. Atentie foarte mare la micile detelii!
  1. Ofertele disponibile. Pentru cei care se afla la primul credit nebancar ofertele sunt numeroase. Multe dintre institutiile financiare nebancare ofera un prim credit fara niciun fel de dobanda, atata vreme cat relatia cu institutia functioneaza conform planului. Practic, pentru primul credit vei returna doar suma pe care ai imprumutat-o, atata vreme cat o faci la timp.
  1. Modul in care se poate aplica pentru credit. Pentru o eficienta cat mai mare, este bine ca acordarea creditului sa fie cat mai simpla iar aplicarea sa fie si ea facila. Tocmai de aceea, este bine sa te orientezi spre acele companii care permit aplicarea online, fara sa iti solicite prezenta in agentie.
  2. Suma maxima pe care o poti imprumuta si perioada maxima. Nu in ultimul rand, conteaza suma maxima pe care o poti imprumuta si perioada maxima in care poti returna banii. De regula, sumele oferite de IFN-uri sunt destul de mici, insa poti gasi si sume de pana la 90 000 de lei la anumite institutii.In ceea ce priveste perioada de returnare, pentru sumele de peste 10 000 de lei nu pot depasi 5 ani iar pentru cele de pana la 3000 de lei perioada maxima este de 45-60 de zile.