Ce este colonoscopia?

Aceasta este o examinare a intestinului gros și partea distală a intestinului subțire cu o camera video sau o microcamera de fotografiat care are dimensiuni mici, si este montata pe un tub lung, subtire si flexibil care este introdus prin anus.

Ea poate oferi un diagnostic vizual (de exemplu ulcerații, polipi, etc) și oferă posibilitatea de biopsie sau îndepărtarea leziunilor suspectate de cancer colorectal. Colonoscopia poate elimina polipii mici cu dimensiuni de cel mult un milimetru.

Odată ce polipi sunt eliminati, pot fi studiati cu ajutorul unui microscop pentru a determina dacă sunt maligni sau benigni. Este nevoie de cel putin 10-15 ani pentru ca un polip sa se transforme din benign in malign.

Ce beneficii ofera colonoscopia virtuala ?

Ea utilizează imagini 2D și 3D reconstruite de tomografie computerizata (CT) sau prin rezonanță magnetică (MR) Mai mult, colonoscopia virtuala nu permite manevre terapeutice, cum ar fi eliminarea de polip / tumorii sau biopsie si nici vizualizarea leziunilor mai mici de 5 milimetri.

De cele mai multe ori este recomandata o colonoscopie standard. Colonoscopia se efectueaza atunci cand apar simptome precum hemoragii gastro-intestinale, modificări inexplicabile ale tranzitului intestinal și suspiciunea de malignitate.

Colonoscopiile sunt adesea folosite pentru diagnosticarea cancerului de colon, dar sunt, de asemenea, frecvent utilizate pentru diagnosticarea bolilor inflamatorii intestinale.

La pacientii mai in varsta o scădere inexplicabila a hematocritului (un semn de anemie) este o indicație care impune o colonoscopie, de obicei împreună cu un esophagogastroduodenoscopie (EGD), chiar dacă nu avem sângerari evidente la scaun.

Hemoragiile oculte pot fi decoperite printr-un test rapid care detecteaza urme microscopice de sânge în scaun.

Un rezultat pozitiv este aproape întotdeauna o indicație pentru a face o colonoscopie. In cele mai multe cazuri, rezultatul pozitiv este datorat hemoroizilor, cu toate acestea, poate fi, de asemenea, ca urmare a diverticulozei, boli inflamatorii intestinale (boala Crohn, colita ulcerativă), cancerul de colon, sau polipi.

Cu toate acestea, polipectomia a devenit o parte de rutina in procesul de colonoscopie, pentru a permite îndepărtarea rapidă și simplă a polipilor, fara interventii chirurgicale invazive. Pretul colonoscopiei poate varia de foarte multe ori ca si la controale. Acesta poate fi un pret la care poate avea oricine acces.

Pregatirea pentru colonoscopie

Colonul nu trebuie să conțină substanțe solide pentru testul care urmează să fie efectuat în mod corespunzător. Pentru una-trei zile, pacientul trebuie să urmeze o dieta. Este foarte important ca pacientul să rămână hidratat.

Suc de portocale, suc de prune, și laptele care conține fibre nu trebuiesc consumate, nici lichidele de culoare roșu, violet, portocaliu, sau, uneori, maro, cu toate acestea, cola este permis. În cele mai multe cazuri, sunt permise ceaiul (fara lapte) sau cafeaua neagră (fara lapte).

Cu o zi înaintea efectuarii colonoscopiei, pacientului ii este administrat un preparat laxativ și cantități mari de lichid. Obiectivul pregătirii este de a goli colonul de materie solida, pacientul va petrece o zi la domiciliu într-un cadru confortabil, cu acces la toalete. Un balsam liniștitor, cum ar fi o crema aplicată după curățarea anusului va imbunatati confortul pacientului.