dulap frigorific

Printre echipamentele moderne pentru magazine, un loc special este ocupat de dulapuri frigorifice, al caror scop principal este depozitarea produselor perisabile.

Acest tip de echipament frigorific este proiectat pentru a functiona la temperaturi ambientale de la + 27 pana la + 40 С si umiditate relativa a aerului 40 – 80%. Acest lucru permite utilizarea lor nu numai in magazine, unitatile de catering si salile utilitare ale punctelor de vanzare cu amanuntul, ci chiar si in incinta bucatariilor profesionale cu temperatura si umiditate ridicata.

Dulapurile de refrigerare si congelare sunt disponibile in doua tipuri:

  • inchise – utilizate  pentru a stoca cantitati mici de marfuri in depozite si in incaperile cu utilitati;
  • dulapuri de prezentare – concepute pentru demonstrarea si vanzarea produselor in zona de vanzare.

Dulapuri frigorifice inchise

Dulapurile frigorifice inchise cu o usa surda sunt disponibile cu o singura sectiune si cu doua, trei, patru sau cinci sectiuni, cu conditii de temperatura diferite in fiecare sectiune. Acest lucru este convenabil atunci cand camera este mica, dar este necesar sa se pastreze diferite grupuri de marfuri care, in conformitate cu standardele sanitare, nu pot fi stocate impreuna. Unitatea este situata fie in partea de jos, fie in partea de sus. Locatia de sus are avantajele sale: echipamentul poate fi amplasat aproape de perete, in apropierea unitatii fiind asigurata o buna circulatie a aerului. Unitatile din partea inferioara a dulapului tolereaza caldura mai usor. Rafturile pot fi instalate la diferite inaltimi prin ajustarea numarului acestora. O caracteristica importanta de proiectare a unui dulap frigorific profesional, este prezenta unui incalzitor in dispozitivul de inchidere a usii, care impiedica inghetarea acestuia. In gama de modele exista echipamente cu racire statica si dinamica. Toate modelele moderne sunt echipate cu dezghetarea automata a evaporatorului, unitati electronice de comanda care controleaza temperatura interna.

Dulapuri cu vitrine frigorifice

Vitrinele frigorifice au o usa de sticla si sunt instalate in zona de vanzare. Acestea sunt de asemenea disponibile cu racire statica sau dinamica. Racirea dinamica asigura o temperatura uniforma in interiorul volumului racit, precum si respectarea regimurilor de temperatura cu operatii frecvente de deschidere si inchidere a usilor.

In cazul modelelor cu racire dinamica, distanta dintre rafturi poate fi modificata prin rearanjarea lor in inaltime, in timp ce in echipamentele cu racire static, rafturile sunt fixe, deoarece acestea joaca simultan rolul de evaporatoare. Aceste unitati au, de asemenea, o unitate de comanda electronica. Dulapurile frigorifice cu pereti sau usi din sticla sunt cele mai populare dintre toate echipamentele de refrigerare pentru magazine.

Cum sa alegi?

Profilul usii trebuie sa fie din aluminiu, acest material fiind cel mai putin susceptibil de deteriorare mecanica.  Manerul usii este din material plastic, din otel sau combinat. Este necesar sa se evalueze ergonomia sa (confortul aderentei si deschiderii, senzatiile tactile). De asemenea, aceasta parte ar trebui sa fie cat mai mica posibil. Suprafata de lucru trebuie sa fie din otel cu o acoperire polimerica sau otel inoxidabil. Cel mai fiabil material este otelul inoxidabil, dar utilizarea acestuia creste semnificativ costul produsului. Compresorul este de asemenea important: numele producatorilor europeni merita o incredere sporita a consumatorilor. Ventilatorul poate fi tangential sau axial. Ventilatorul tangential asigura o distributie mai uniforma a aerului in interiorul frigiderului.